Védnök: dr. Kósa Ádám - Európai parlamenti képviselő

A Narradívák kezdeményezése nemcsak azért áll közel a szívemhez, mert a csapat egyik tagjával évtizedek óta szoros munkakapcsolatban állok. Magyarországon a fogyatékossággal élők társadalmi helyzete, társadalmi befogadása az utóbbi években nagyon sokat fejlődött. Mégis, hiányérzete van az embernek, függetlenül attól, érintett-e vagy sem.

Mert mit értünk társadalmi befogadás alatt? Az akadálymentes lifteket, rámpákat, feliratozást? Ez csak apró szelete mindannyiunk életének. Ezek mind-mind olyan dolgok, melyeket már megszoktunk mindannyian. Van még sok-sok szelete életünknek, amire az ember nem biztos, hogy azonnal rávágja: hiszen ez is kell ahhoz, hogy teljes életet élhessünk!

dr. Kósa Ádám - Európai parlamenti képviselő

Ez lehet a kultúra világa, a színházak és a mozik birodalma. A Fogyatékossággal élők Jogairól szóló ENSZ egyezmény – melynek Magyarország és maga az Európai Unió is részese – 301. cikke szerint a részes államok elismerik a fogyatékossággal élő személyek azon jogát, hogy másokkal azonos alapon vegyenek részt a kulturális életben, és minden szükséges intézkedést megtesznek annak biztosítására, hogy a fogyatékossággal élő személyek:

    a) hozzáférhető formában jussanak hozzá a kulturális anyagokhoz;

    b) hozzáférhető formában jussanak hozzá a televízió műsoraihoz, filmekhez, színházhoz és más kulturális tevékenységekhez;

    c) hozzáférjenek a kulturális előadások vagy szolgáltatások helyszínéhez, mint például a színházhoz, múzeumhoz, mozihoz, könyvtárhoz és utazási irodához, továbbá lehetőség szerint hozzáférjenek az emlékművekhez és a jelentősebb nemzeti kulturális helyszínekhez.

A Narradívák csapata ehhez járul hozzá professzionális módon. Munkájuknak köszönhetően remélem az elkövetkező években a vakok és gyengénlátók, a siketek és a nagyothallók sokasága számára lesz újabb és újabb kulturális tartalom elérhető – ezzel pedig mindannyian csak erősödni fogunk, mert a híres író, Gabriel Garcia Márquez szerint a kultúra minden alkotótevékenység összegző ereje: az emberi értelem társadalmi hasznosítása.

Kívánom, hogy így legyen!

dr. Kósa Ádám
Európai parlamenti képviselő


A fotón a Narradívák védnökét, dr. Kósa Ádámot látjuk, aki egy lépcsőn ül a korlátnak háttal. A korlát fémvázas, de üveggel van betáblázva. A háttérben az Európai Unió kék zászlója látszik, közepén 12 sárga csillag egy kört formáz. Ádám fekete elegáns öltönyben van, zakója lazán kigombolva, fehér hosszú ujjú inget visel, halványkék apró mintás nyakkendővel. Bal karján egy nagy számlapos, karakteres karórát, jobb csuklóján egy fekete gyöngyökből fűzött karkötőt visel. Jobb kezének gyűrűs ujján karikagyűrű. Az arca kortalan, barátságos, mosolyogva néz a kamerába. Rövidre nyírt, enyhén őszülő barna haja van, fémkeretes szemüveget visel, szeme barna, arca simára borotvált. Kezeit lazán összekulcsolva térdein pihenteti, két hüvelykujja egymásnak támasztva.

All rights Reserved © Narradívák, 2021

Made with   by RAAB SOFTWARE Kft.