Petner Katalin – mentor

„Petner Katalin vagyok, születésem óta látássérültként élek. Bal szememre még gyengénlátó, jobb szememre már teljesen vak vagyok, de vallom: nem a látássérülésem, vagy annak mértéke határoz meg, mint embert, ez csak egy tény rólam, egy aprócska szelet belőlem.

Középiskolai éveimet Veszprémben töltöttem, felsőfokú tanulmányaimat Győrben, és Pécsett végeztem. 2005 szeptembere óta élek, és dolgozom Budapesten.

pA kultúrának szinte minden ága diákkorom óta jelen van az életemben. A színház csillogó, és káprázatos világa már gimnazistaként teljesen elvarázsolt, magával ragadott.

A filmek esetében hasonló a helyzet: széles spektrumon mozgó érdeklődési köröm az évek során „mindenevővé” tett, a művészfilmektől az igaz történetet feldolgozó alkotásokig mindenre vevő vagyok.

Tapasztalatom szerint az audionarrációnak a társadalmi integráció szempontjából is fontos szerepe, hatása van. Érintettként egyfajta küldetésnek tekintem, hogy ne csupán mi, látássérültek, hanem a többségi társadalom is megismerje az audionarráció világát.

Megtisztelő számomra, hogy tapasztalataim átadásával segíthetem a Narradívák munkáját, hiszen: „Az akadályok nem azért vannak, hogy megadjuk magunkat előttük, hanem azért, hogy áttörjük őket.” /Ruta Sepetys/”

Petner Kata portréfotója egy világos szobában készült. Kata mögött két fehér függönyös ablakon keresztül árad be a napfény, annak ellenére, hogy a fehér redőny az ablak negyedéig le van engedve. A baloldalon lévő ablak előtt – kilenc óránál – egy cserepes növény, egy anyósnyelv hosszú, sötétzöld leveleinek felső része látszik. A jobb oldali ablakpárkányon a függöny mögött, felsejlik egy – két cserepes virág. Kata a 30-as évei végén járó, kissé telt arcú, barátságos, mosolygós fiatal nő. Barna, néhol deres, egészen rövidre vágott haja van. Dús szemöldöke a hajával megegyező árnyalatú barna. Aranyszínű fémkeretes, kerek lencsés szemüveget visel. Orra szépen ívelt, formás. Ajka telt, zárt szája széles mosolyra húzódik. Világos árnyalatú, szürkéskék inget visel, melynek a felső gombját, lezserül kigombolta. A fotón mellkasig látszik.